Tusk

Bugün mükemmel yemek ve şarap vardı sevgili arkadaşlar. Eve geldiğimizde de kızlar haftaya başlangıç hazırlıklarına koyuldular, ben de bir nightcap eşliğinde size bir şarkı çalayım istedim.

Şarkımız Fleetwood Mac gurubundan, ismi ise Tusk. Bugün normal insicamımızı bozup, önce şarkıyı, sonra öyküsünü yazacağım. Sadece Tusk ne demek ona bir bakıp, şarkıya geçelim.

Tusk, yırtıcı hayvanlarda bulunan, uzun bir tür diş. Hani ağızları kapalıyken bile görülür. Teknik olarak fildişi de bir tusk'dır. Ben çevride kısaca diş diyeceğim, siz onun bu uzun diş olduğunu anlayın. Ha, bu tusk, genelde hafif eğri, kavisli falan da olur. Dişin bu geometrisi ilerde öyküye geçtiğimizde belki biraz önem kazanabilir, söylemiş olayım.

Hadi şarkımıza geçelim.

Niçin ona (adama) sormuyorsun, kalacak mı?
Niçin ona (adama) sormuyorsun, gidecek mi?
Niçin bana söylemiyorsun, olup biten ne?
Niçin bana söylemiyorsun, telefondaki kim?

Niçin ona (adama) sormuyorsun, ne olup bitiyor?
Niçin ona (adama) sormuyorsun, tahtında en son kim var?
Bana beni sevdiğini söyleme,
Sadece beni istediğini söyle.

Diş!
Sadece beni istediğini söyle,
Söyle bana...

Diş!
Diş!
Diş!

Gördüğünüz gibi, iki kıta, çok da bir şey söylemiyor. Sor ona, o nasıl, bu nerede falan şeklinde. Şarkı yoruma açık, herkes de aklına geleni söylüyor haliyle. Gelin size duyduğum en eğlenceli yorumunu aktarayım.

Fleetwood Mac Anglo-Amarikan bir grup. 1967'de Londra'da kurulmuş, sonra gitarcıları kaçınca Los Angeles'de kendilerine yeni bir gitarcı ararken Lindsey Buckingham'ı bulmuşlar. Ona gruba katılmasını teklif etmişler, o da kız arkadaşım da katılırsa kabul ederim demiş. Okeyleşmişler ve kız arkadaşı Stephanie, ya da bilinen ismiyle Stevie Nicks de gruba katılmış, iyi de olmuş, Fleetwood Mac'i bugünkü Fleetwood Mac yapan bu ikisidir zaten. Beraber yaptıkları ilk album Rumors da müzik tarihinin en çok satan beşinci albümü olmuş.

Af buyrun, amacım Sezen Cumhur Önal'lık yapıp, size rock müzik tarihi anlatmak değil. Biraz sabır, taşlar yerine oturacak...

Rumors'dan sonra Lindsey ve Stevie papaz olmuşlar ve ayrılmışlar. Stevie de sonra grubun davulcusu ve isminin yarısının kaynağı olan Mick Fleetwood'la işi pişirmiş - grubun posterini, konserini falan gördüyseniz çıkarırsınız, sakallı, dev gibi bir adamdır. Mick mutlu bir evliliği olan, iki çocuklu falan bir aile babasıymış. Stevie, lan biz ne yapıyoruz deyip bu ilişkiyi bitirmiş, Mick ise evliliğini kurtaracağına karıyı boşayıp, Stevie’nin yakın arkadaşı Sara ile kaçmış.

Şarkının yazarı, aynı zamand da Stevie’nin eski erkek arkadaşı Lindsey ise bu işe çok gülmüş. Şarkının sözlerini ondan Stevie'ye diye okuyun. Bu arada ikinci kıtadaki taht, yani throne aynı zamanda davulcuların oturduğu taburenin adıdır. Yani şunu bunu sor dediği adam da aslında davulcu Mick Fleetwood.

Bunca laf içinde şarkının ismi olan Tusk'ın konumuzla ne ilgisi vardır derseniz...

Mick Fleetwood pipisine tusk dermiş! 😜

Geceniz güzel olsun ❤️🎸

====

Why don’t you ask him if he’s going to stay?
Why don’t you ask him if he’s going away?
Why don’t you tell me what’s going on?
Why don’t you tell me who’s on the phone?

Why don’t you ask him what’s going on?
Why don’t you ask him who’s the latest on his throne?
Don’t say that you love me
Just tell me that you want me

Tusk
Just say that you want me
Just tell me that you

Tusk
Tusk
Tusk


Comments

Popular posts from this blog

Bawitdaba

The Best Is Yet To Come

Drift Away